-->

cover

środa, 22 kwietnia 2015

Ty dostaniesz do łóżka podane...

Bo czasami po prostu mamy ochotę na małą rozpustę. Na słodkie lenistwo o poranku i największy luksus na świecie. A jednocześnie -  chyba najtańszy :)




Poleż sobie w ciepłej pościeli, przejrzyj czasopisma, których już całkiem spory stosik urósł przy Twoim łóżku... Na poduszkową bitwę też będzie dzisiaj czas. A ja tylko na chwilę pójdę do kuchni :)




Śniadaniowe ciasto z płatkami owsianymi, żurawiną i czekoladą  (na podstawie przepisu z BBC Good Food August 2014)

3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
100 g cukru
100 g płatków owsianych
100 g suszonej żurawiny
80 g dobrej gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki
100 g masła, roztopionego
1 łyżka płynnego miodu
1 duże jajko, ubite
3 łyżki płatków migdałowych
cukier puder do posypania

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Foremkę 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą i całość kilka razy przesiewamy przez sitko*. W większej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, cukier, żurawinę i czekoladę. W środku robimy wgłębienie i dodajemy rozpuszczone masło, jajko i miód. Mieszamy całość do połączenia składników. Przekładamy masę do foremki, wyrównujemy wierzch i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 20 - 25 minut, aż ciasto się zezłoci. Po wyjęciu z piekarnika, odczekajmy 10 minut i pokrójmy ciasto na 12 kawałków. Jeszcze ciepłe, z kawałeczkami rozpuszczonej czekolady smakuje rewelacyjnie! Po wystygnięciu przypomina trochę batoniki musli i też jest bardzo smaczne.

* Oryginalny przepis zawiera self-rising flour, czyli makę, która jest już zmieszana z proszkiem do pieczenia i sodą. Jeśli nie możemy takiej mąki kupić, możemy przygotować własną wersję, na jedną szklankę mąki będziemy potrzebować 1 i 1/4 łyżeczki proszku oraz 1/4 łyżeczki sody. Kluczem do sukcesu jest przesianie mieszanki nawet 5 razy, aby napowietrzyć mąkę.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...