-->

cover

czwartek, 27 sierpnia 2015

Grasz w zielone...?

Wciąż jeszcze lato. Pora lekkiego, prostego jedzenia, które jednak powinno mieć aromat i charakter. Ma być ciekawie. W jednej z moich ukochanych książek kucharskich "Food from Plenty" autorka proponuje cukinię w wersji najprostszej. Podsmażamy po prostu cukiniowe plasterki na dobrej oliwie z czosnkiem i delektujemy się nimi bez żadnych innych dodatków. To działa :)




Kocham cukinię, za delikatność i za różnorodność, z jaką można jej użyć w kuchni. Wersja czosnkowa bardzo przypadła mi do gustu i postanowiłam wykorzystać ją do skomponowania pełnego dania.




A kiedy tak kroję cukiniowe i czosnkowe plasterki i siekam natkę, niezmiennie słyszę gdzieś w tle jedną z moich ulubionych piosenek Magdy Umer. Zielone myśli, zielony talerz, zielona niesforna nadzieja, która wciąż w nas mieszka :)





Jeszcze w zielone gramy, jeszcze nie umieramy
Jeszcze się spełnią nasze piękne sny, marzenia, plany
Tylko nie ulegajmy przedwczesnym niepokojom
Bądźmy jak stare wróble, które stracha się nie boją
Jeszcze w zielone gramy, choć skroń niejedna siwa
Jeszcze sól będzie mądra a oliwa sprawiedliwa
Różne drogi nas prowadzą, lecz ta, która w przepaść rwie
Jeszcze nie, długo nie...


Wojciech Młynarski



Czosnkowa cukinia z jajkiem w koszulce i serem feta


8-10 małych cukinii, pokrojonych w plasterki grubości monety
10-12 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki
2-3 łyżki oliwy
3 jajka, przygotowane w wersji "w koszulkach"
120 g sera feta, pokruszonego
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

Na dużej patelni delikatnie rozgrzewamy oliwę z czosnkiem. Płomień mały lub średni, tak, aby oliwa zaczęła ładnie pachnieć, ale czosnkowe plasterki nie stały się złote. Na patelnię dokładamy cukiniowe plasterki i na małym ogniu podsmażamy powolutku, cierpliwie, nawet do godziny, od czasu do czasu mieszając. Cukinia będzie gotowa, kiedy zmięknie, a niektóre plasterki zaczną się wręcz rozpadać. Następnie przygotowujemy jajka w koszulkach. Jeśli nie macie doświadczenia w tej materii, polecam obejrzeć filmik. Gdy poszukiwałam najlepszego sposobu na takie jajka, ta właśnie instrukcja okazała się dla mnie najbardziej pomocna. Kiedy jajka są gotowe, na talerzach rozkładamy cukiniowe plasterki, jajka i pokruszoną fetę. Całość posypujemy pieprzem, solą i natką pietruszki. Według tego przepisu przygotujemy trzy porcje.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz