Sympatycy brytyjskiej rodziny królewskiej z niecierpliwością oczekiwali pojawienia się na świecie potomka Meghan i Harry'ego. Ja tymczasem, jak zwykle o tej porze roku, niecierpliwie czekałam na baby Jersey Royal, czyli moje ulubione młode ziemniaki :) Poczciwe ziemniaki nie są najczęstszym gościem na naszym stole, ale wiosną regularnie wracam do domu z torebką tych malutkich pyszności. Można z nich wyczarować mnóstwo dobroci, a dzisiejsza sałatka to zdecydowanie top mojej listy. W towarzystwie jajek na twardo nadaje się na treściwą kolację, jest też niezłą opcją na przekąskę w pracy.
Sałatka z młodych ziemniaków z tuńczykiem (na podstawie przepisu z książki Claudii Roden "The Food of Italy")
600 g młodych ziemniaków, ugotowanych
1 puszka tuńczyka z wody
2 łyżki kaparów
duża garść czarnych oliwek, posiekanych
4 ogórki konserwowe, posiekane
50 g anchois, odsączonych z oleju i drobno pokrojonych
duży pęczek dymki, pokrojonej w cienkie plasterki (białe i zielone części)
oliwa z oliwek (kilka łyżek)
sok z 1 cytryny
1 szczodra łyżeczka musztardy ziarnistej
Wszystkie składniki delikatnie mieszamy i skrapiamy oliwą, a potem dodajemy do smaku - sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz. Odstawiamy na godzinę, choć to trudne, bo miałoby się ochotę pożreć od razu! Wiem, co mówię...
Sałatka z młodych ziemniaków z tuńczykiem (na podstawie przepisu z książki Claudii Roden "The Food of Italy")
600 g młodych ziemniaków, ugotowanych
1 puszka tuńczyka z wody
2 łyżki kaparów
duża garść czarnych oliwek, posiekanych
4 ogórki konserwowe, posiekane
50 g anchois, odsączonych z oleju i drobno pokrojonych
duży pęczek dymki, pokrojonej w cienkie plasterki (białe i zielone części)
oliwa z oliwek (kilka łyżek)
sok z 1 cytryny
1 szczodra łyżeczka musztardy ziarnistej
Wszystkie składniki delikatnie mieszamy i skrapiamy oliwą, a potem dodajemy do smaku - sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz. Odstawiamy na godzinę, choć to trudne, bo miałoby się ochotę pożreć od razu! Wiem, co mówię...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz