-->

cover

sobota, 19 kwietnia 2014

Wielkanocnie czyli z jajem

Życzę Wam radosnej i spokojnej Wielkanocy :) Mam nadzieję, że spędzicie ten czas z najbliższymi, przy świątecznym stole, babach i mazurkach. A jeśli pogoda dopisze, koniecznie wybierzcie się na spacer! Dla tych, którzy szukają jeszcze pomysłu na lekką przekąskę na święta, mam hipopotamowy przepis na jajka faszerowane awokado. Awokado urzeka delikatnością i kremową konsystencją, co nawet nas, majonezowych maniaków, przekonało, aby tym razem przygotować jajka w lżejszej wersji. Tak akurat, na wiosnę ;)    


          


Jajka faszerowane awokado i kaparami

6 jajek
1 duże awokado, ewentualnie dwa mniejsze
1 czubata łyżka drobno posiekanej cebuli
2 łyżki drobno posiekanych kaparów
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej pietruszki lub kolendry
1 łyżka drobniutko pokrojonej zielonej papryki chilli (opcjonalnie)
2-3 łyżeczki soku z limonki
sól, pieprz
słodka papryka

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, przekrawamy każde jajko na pół i delikatnie wyjmujemy żółtka. Miąższ awokado rozdrabniamy widelcem i mieszamy z trzema ugotowanymi żółtkami, tak aby powstała w miarę gładka pasta. Dodajemy do niej cebulę, kapary, koperek, pietruszkę i ewentualnie chilli. Skrapiamy całość sokiem z limonki. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nadzieniem wypełniamy połówki jajek. Podajemy posypane słodką papryką lub posypane świeżą zieleniną.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz