-->

cover

środa, 9 października 2013

W kwestii kalafiora

Kalafiora nie lubię i już. Właściwie nigdy go nie kupuję, a serwowany z nieśmiertelną zasmażką jest moją prawdziwą zmorą. Jem z grzeczności i tyle. Tymczasem wczoraj, podczas warzywnych zakupów jakimś cudem skusiłam się na kalafior, a dziś udało mi się z niego przygotować całkiem niezły posiłek typu comfort food. Można go potraktować jako pojedyncze danie, ale nadałoby się również jako dodatek np. do kurczaka. Jest to kalafior w wersji rozpustnej (coś mi się wydaje, że takie wersje staną się znakiem rozpoznawczym tego bloga...) i (a jakże!) kalorycznej. Naprawdę mi smakował.




Kalafior pod beszamelowo-serową pierzynką 

1 kalafior
400 ml pełnego mleka
1 mała cebula, obrana
2 listki laurowe
40 g masła
30 g mąki
spora szczypta zmielonej gorczycy
szczypta pieprzu
100 - 150 g startego sera cheddar (lub np. 50 g cheddara i 50 g innego o wyrazistym smaku)
garść płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni (opcjonalnie)

Do garnka wlewamy mleko, wkładamy całą cebulę i dwa listki laurowe. Podgrzewamy na wolnym ogniu niemal do zagotowania i zdejmujemy z palnika. Odstawiamy na około 15 minut, żeby mleko nabrało aromatu.
Zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy do niej różyczki kalafiora, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy około 4 minut, aby zmiękły. Odsączone różyczki układamy na dnie nasmarowanego masłem żaroodpornego naczynia, można je posypać płatkami migdałowymi (można również użyć niezbyt drobno pokrojonych orzechów włoskich).
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, gorczycę i pieprz, ciągle mieszamy, gotujemy na małym ogniu przez minutę. Następnie zdejmujemy patelnię z palnika i ciągle mieszając stopniowo wlewamy mleko. Stawiamy patelnię z powrotem na palnik, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, i na najmniejszym płomieniu, ciągle mieszając gotujemy jeszcze przez minutę. Zestawiamy patelnię z ognia, dodajemy 3/4 sera, czarny pieprz, mieszamy i wykładamy powstały sos na różyczki kalafiora. Posypujemy resztą sera. W piekarniku nagrzanym do 190 stopniu zapiekamy całość około 20 minut.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz