-->

cover

niedziela, 5 października 2014

Teraz dynia!

Jesień w ten weekend jest łaskawa :) Miło posiedzieć na tarasie przed domem wystawiając twarz do słońca. Wrzosy wyglądają wspaniale, to ich pora. Motyle też korzystają z ostatnich ciepłych chwil i buszują w kwiatach, których wkrótce już nie będzie. Mimo, że klimat bardzo się zmienia i pory roku już nie są takie oczywiste jak dawniej, to i tak odczuwamy pewien porządek rzeczy, pewną kolejność w kalendarzu matki Natury. Jesień to dla mnie pora pełni i wspaniałych warzyw. To czas przetworów, niezliczonych wersji szarlotki, jabłek na sto sposobów. To również pora na dynię. Z dynią zaprzyjaźniłam się na dobre w ubiegłym roku, szukając doskonałego przepisu na zupę i piekąc jedne z najlepszych muffinów na świecie - dyniowych z gruszkami. Lekkie, wilgotne, pełne jesiennego smaku - powinniście ich spróbować! Dynia, podobnie jak jabłko, sprawdzi się w wielu kulinarnych przygodach. Wypieki, desery, zapiekanki czy warzywne gulasze to kilka możliwości. Warto przytaszczyć do domu pokaźną dynię i przygotować dyniowe puree (przepis w poście z muffinami), można je potem trzymać w lodówce lub zamrozić i mieć bazę do eksperymentów. W tym miesiącu mam dla Was kilka dyniowych propozycji. Zaczynam od zupy, którą bardzo lubię i mam nadzieję, że Wam również będzie smakowała :)






Zupa dyniowa z jabłkami i mlekiem kokosowym

1 kg dyni (miąższu bez pestek i włókien, pokrojonego w niedużą kostkę)
1 cebula, drobno pokrojona
2 jabłka, obrane ze skórki, pokrojone w plasterki
2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
kawałek imbiru, około 2 cm, starty
400 ml mleka kokosowego
1 szklanka wody
1 łyżka curry
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy (opcjonalnie, ale warto)
1/2 łyżeczki kuminu
sól, pieprz
oliwa

Rozgrzewamy w garnku kilka łyżek oliwy i dodajemy cebulę z czosnkiem i imbirem. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy jabłka, kumin, curry i skórkę z pomarańczy. Na niedużym ogniu mieszamy całość przez kilka minut, żeby jabłka nieco zmiękły i nabrały aromatu curry. Następnie dokładamy do garnka dynię, mieszamy z jabłkami i wlewamy mleko kokosowe oraz szklankę wody. Pod przykryciem gotujemy zupę około 15 minut, na średnim ogniu, aż dynia będzie miękka. Potem blenderem miksujemy zupę na gładki krem, doprawiając ją do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Można ją podać z grzankami, dodać śmietany albo jogurtu. Zupa z dyni jest naprawdę smaczna i odkąd mam swój ulubiony przepis, przygotowuję ją z podwójnej porcji - szybko znika :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz