-->

cover

środa, 28 września 2016

Ciacho na pożegnanie lata...

Jesienna nutka już w powietrzu... Chłodne poranki i wieczory otulone cienkim szalem mgły powodują, że budzi się w nas pewna nostalgia, a spacery stają się bardzo nastrojowe. Kilka dni temu kupiłam pierwszą w tym roku dynię i herbatę aromatyzowaną indyjską mieszanką przypraw. Pewnie już niedługo będę siedzieć na sofie i pod kocykiem nadrabiać książkowe zaległości. A do tego właśnie herbatka. Albo kubek gorącej czekolady. Jesień ma swoje uroki :) Jednak zanim nastanie czas szali i rękawiczek, chcę się jeszcze nacieszyć letnimi wspomnieniami i piekę bardzo łatwe ciasto pełne owoców (przepis stąd). Jego przygotowanie zajmuję chwilkę, piecze się szybko, a smakuje... jak esencja lata, jak pogawędki w ogrodzie i pikniki na plaży.






Łatwe ciasto z owocami

300 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
100 - 120 g cukru
2 duże jajka
50 g płynnego miodu
skórka otarta z dwóch cytryn
1 szklanka jogurtu naturalnego
150 ml oleju
600 g owoców (do wyboru, do koloru!)

Do jednego naczynia wsypujemy cukier i przesiewamy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. W drugim naczyniu mieszamy (jak w przypadku muffinów) widelcem jajka, miód, jogurt i olej (pamiętamy, aby miały pokojową temperaturę). Potem do mokrych składników dodajemy sypkie i mieszamy tylko do połączenia składników. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Formę wykłądamy papierem do pieczenia albo folią (w oryginalnym przepisie forma o średnicy 25 cm, u mnie 36 x 20 cm, bo bardzo lubię, kiedy to ciasto jest niziutkie). Wykładamy masę do formy, wyrównujemy wierzch i układamy owoce. Pieczemy około godziny, do suchego patyczka.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz